Duloxetine: een medicijn bij o.a. depressie en/of zenuwpijn (2024)

Duloxetine: een medicijn bij o.a. depressie en/of zenuwpijn (1)Veel mensen voelen zich weleens neerslachtig. Dit kan verschillende oorzaken hebben en gaat meestal na een tijdje weer over. Soms duurt deze periode toch langer en kun je last krijgen van depressie en angstgevoelens. Wanneer dit het geval is, kan een arts duloxetine voorschrijven. Duloxetine zorgt voor een verbeterde stemming en werkt spierontspannend. Ook wordt duloxetine voorgeschreven voor de behandeling van zenuwpijn, fibromyalgie en urine-incontinentie. Duloxetine kan een steuntje in de rug zijn bij mensen die leiden aan depressie. Voor de behandeling van zenuwpijn en fybromyalgie kan duloxetine pijnstillend werken.

Inhoudsopgave

  • Duloxetine: een antidepressivum en pijnstiller
  • Werkzaamheid van duloxetine
  • Voor welke aandoeningen wordt duloxetine gebruikt?
  • Depressie
  • Angstgevoel en gespannenheid
  • Urine-incontinentie
  • Zenuwpijn/neuropatische pijn
  • Fibromyalgie en spierpijn
  • Bijwerkingen bij het gebruik van duloxetine
  • Duloxetine en het gebruik van andere geneesmiddelen
  • Het effect van duloxetine op de zwangerschap
  • Alcoholgebruik en rijvaardigheid tijdens het gebruik van duloxetine
  • Stoppen met het gebruik van duloxetine

Duloxetine: een antidepressivum en pijnstiller

Duloxetine is een antidepressivum. Het werkt tegen angstgevoelens en gespannenheid. Daarnaast werkt duloxetine voor sommige aandoeningen pijnstillend. Duloxetine is verkrijgbaar onder de merknamen Cymbalta en Xeristar. Duloxetine is verkrijgbaar in verschillende sterkten, te weten: 30mg en 60mg. De juiste dosering is afhankelijk van de klachten. Daarom zal de juiste dosering door een arts voorgeschreven worden. Duloxetine werkt bij de meeste mensen niet meteen. Afhankelijk van de klachten waartegen het medicijn gebruikt wordt, duurt het een week tot drie maanden voordat je merkt dat deze verminderen. Wel kun je bij het gebruik van duloxetine meteen last van bijwerkingen krijgen.

Werkzaamheid van duloxetine

Duloxetine is een serotonine-en-noradrenaline-heropnameremmer (SNRI). Duloxetine werkt op het niveau van het centrale zenuwstelsel. Dit zijn de hersenen en het ruggenmerg. Serotonine en noradernaline zijn stoffen welke van nature voorkomen in het centrale zenuwstelsel. Deze stoffen spelen een rol bij het doorgeven van pijnsignalen naar de hersenen. Duloxetine verhoogt de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in het zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat pijnsignalen minder worden doorgegeven aan de hersenen. Doordat duloxetine pijnsignalen naar de hersenen remt is dit medicijn werkzaam bij verschillende aandoeningen.

Voor welke aandoeningen wordt duloxetine gebruikt?

Meestal wordt duloxetine gebruikt voor de behandeling van depressie en zenuwpijn, maar het kan ook werkzaam zijn bij urine-incontinentie, gespannenheid en fibromyalgie. Wanneer je duloxetine wilt gebruiken, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts. Duloxetine is namelijk alleen op recept verkrijgbaar.

Depressie

Wanneer je depressief bent, voel je je meestal somber en heb je nergens zin in. Je voelt je snel schuldig en je bent snel geïrriteerd. Ook hebben veel mensen die aan een depressie leiden slaapproblemen. Duloxetine heeft invloed op emoties. Doordat duloxetine invloed heeft op emoties, verbetert je stemming door het gebruik van duloxetine en ervaar je minder depressieve gevoelens. Vandaar dat duloxetine voorgeschreven kan worden bij depressie.

Angstgevoel en gespannenheid

Wanneer je angstgevoelens hebt, heb je meestal ook last van andere klachten. Deze klachten bestaan meestal uit buikpijn, misselijkheid, trillen en hartkloppingen. Duloxetine kan ervoor zorgen dat deze bijkomende klachten afnemen. Wanneer je leidt aan angstgevoelens en gespannenheid kan duloxetine helpen, maar het is raadzaam om ook andere hulp in te schakelen, omdat duloxetine een tijdelijke oplossing is. Andere hulp kan bestaan uit gesprekken met een psycholoog of het volgen van groepstherapie. Meestal duurt het enkele weken voordat je merkt dat je stemming verbetert.

Urine-incontinentie

Wanneer je aan urine-incontinentie leidt, dan kun je je urine niet ophouden. Vaak komt dit door verzwakte bekkenbodemspieren. Duloxetine kan ervoor zorgen dat de spieren rondom de urinebuis sterker worden. Duloxetine werkt bij urine-incontinentie meestal binnen twee weken.

Zenuwpijn/neuropatische pijn

Zenuwpijn wordt ook wel neuropatische pijn genoemd. Wanneer je zenuwpijn hebt, dan heb je een beschadiging aan een of meer zenuwen in je lichaam. Hierdoor ervaar je pijn. Duloxetine kan worden gebruikt voor de behandeling van zenuwpijn, omdat duloxetine pijnstillend kan werken. Het pijnstillende effect van duloxetine bij zenuwpijn is meestal merkbaar na een week.

Fibromyalgie en spierpijn

Mensen met fibromyalgie ervaren pijn in de spieren en pezen. Duloxetine kan ervoor zorgen dat deze pijn minder wordt. Meestal duurt het drie maanden voordat je merkt dat duloxetine werkzaam is bij fibromyalgie.

Bijwerkingen bij het gebruik van duloxetine

Wanneer je duloxetine slikt, kun je last krijgen van bijwerkingen. Bijwerkingen die vaak voorkomen tijdens het gebruik van duloxetine zijn maag-darmklachten, obstipatie, droge mond en slaperigheid. Bijwerkingen die minder vaak voorkomen zijn onder andere diarree, slapeloosheid, duizeligheid, seksuele stoornissen, trillende handen, zweten en gewichtstoename. Zeer zelden worden stemmingsveranderingen, leveraandoeningen en menstuatiestoornissen genoemd.

Duloxetine en het gebruik van andere geneesmiddelen

Duloxetine kan voor ernstige bijwerkingen zorgen, wanneer je ook andere geneesmiddelen gebruikt. Medicijnen die voor een wisselwerking met duloxetine kunnen zorgen zijn:

  • Monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers)
  • Medicijnen die slaperigheid kunnen veroorzaken
  • Geneesmiddelen die de serotonine spiegel beïnvloeden

Het effect van duloxetine op de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden en duloxetine gebruikt, is het raadzaam om met de arts te overleggen. Duloxetine kan zorgen voor ernstige bijwerkingen voor de baby. Wanneer je duloxetine aan het einde van de zwangerschap gebruikt, kan de baby bij de geboorte al last van de bijwerkingen hebben, zoals slappe spieren, beven, ademhalingsproblemen en toevallen. Duloxetine gaat over in de moedermelk, daarom kun je duloxetine beter niet gebruiken wanneer je borstvoeding geeft.

Alcoholgebruik en rijvaardigheid tijdens het gebruik van duloxetine

Doordat duloxetine veel bijwerkingen kan veroorzaken, is het niet verstandig om alcohol te drinken tijdens het gebruik van duloxetine. Ook is het verstandig om tijdens de eerste twee weken tijdens het gebruik van duloxetine geen voertuig te besturen, omdat je erg suf kunt worden van het medicijn.

Stoppen met het gebruik van duloxetine

Wanneer je duloxetine een aantal weken hebt gebruikt, is het raadzaam om niet in een keer te stoppen met het innemen van het medicijn. Wanneer je stopt met het gebruik van duloxetine kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Ontwenningsverschijnselen die voor kunnen komen zijn: duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn en angst. Het is raadzaam om het medicijn langzaam af te bouwen en advies bij je arts of apotheker in te winnen omtrent het stoppen met duloxetine.

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter!

Lees verder

  • Neuropatische pijn: ontstaan, behandeling en leven met pijn
  • Gewichtstoename bij het gebruik van medicatie
  • Gabapentine: werking, bijwerkingen en alcoholgebruik
Duloxetine: een medicijn bij o.a. depressie en/of zenuwpijn (2024)

FAQs

Hoe snel werkt duloxetine bij zenuwpijn? ›

Tegen zenuwpijn door diabetes kan duloxetine helpen. Duloxetine regelt de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen in de hersenen die een rol spelen bij pijn. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in binnen één tot twee weken.

Wat is de meest voorkomende bijwerking van duloxetine? ›

a. Samenvatting van het veiligheidsprofiel De meest gemelde bijwerkingen bij patiënten behandeld met duloxetine waren misselijkheid, hoofdpijn, droge mond, slaperigheid, en duizeligheid.

Hoe lang mag je duloxetine gebruiken? ›

Start- en onderhoudsdosering: 60 mg 1×/dag, max. 120 mg/dag. Bij een goede respons de behandeling gedurende een aantal maanden voortzetten om terugval te voorkomen. Bij herhaalde depressieve episoden kan bij patiënten met respons op duloxetine 60–120 mg/dag ook als langetermijnbehandeling overwogen worden.

Welke antidepressiva bij zenuwpijn? ›

De ouderwetse, tricyclische anti-depressiva (TCA), en vooral Amitriptyline en nortriptyline, kunnen gebruikt worden bij de behandeling van neuropathische pijn.

Welk medicijn helpt het beste tegen zenuwpijn? ›

Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.

Wat doet duloxetine in de hersenen? ›

Duloxetine beïnvloedt de hoeveelheid van deze stoffen die aanwezig zijn tussen de zenuwcellen en heeft zo een remmende werking op het doorgeven van pijnsignalen aan de hersenen.

Wat gebeurt er als je stopt met duloxetine? ›

Onttrekkingsverschijnselen zijn klachten die soms optreden na het stoppen of te snel afbouwen van je medicijnen. De meest genoemde klachten bij stoppen met medicijnen tegen depressie zijn: griepachtig gevoel (hoofdpijn, moeheid, verminderde eetlust) slaapproblemen.

Waar is duloxetine voor? ›

De belangrijkste stof van dit middel, duloxetine, wordt gebruikt in andere geneesmiddelen voor andere aandoeningen: Diabetische neuropathische pijn, depressie, angstgevoelens en urine-incontinentie. Het gebruik van meer dan een van deze geneesmiddelen op hetzelfde moment moet worden vermeden.

Welke anti depressiva heeft de minste bijwerkingen? ›

Verschillende soorten antidepressiva

Omdat SSRI's over het algemeen de minste bijwerkingen opleveren zijn deze meestal eerste keus. SNRI's zoals Cymbalta en Efexor zijn vaak tweede keuze. In een ziekenhuiscontext wordt vaak sneller gekozen voor een TCA als tweede keuze.

Wat is het verschil tussen Cymbalta en duloxetine? ›

Cymbalta 30 mg Elke capsule bevat 30 mg duloxetine (als hydrochloride).

Wat kost duloxetine? ›

Kostenoverzicht duloxetine
DULOXETINE
DDDGemiddelde prijs per dag
DDDGemiddelde prijs per dag
GENERIEK, TABLET 100 mg0,3 g€ 1,48
GENERIEK, TABLET 100 mg0,3 g€ 1,11
18 more rows

Wat is de beste antidepressiva tegen angst? ›

Tegenwoordig wordt er bij angstklachten het meest selectieve serotonine heropname remmers voorgeschreven, beter bekend als de SSRI's. Voorbeelden van SSRI's zijn o.a.: paroxetine, fluvoxamine, fluoxetine, sertraline, citalopram, mirtazapine en escitalopram.

Kun je genezen van zenuwpijn? ›

Zenuwbeschadiging geneest vrijwel nooit vanzelf. Het is belangrijk dat je neuropathische pijn op tijd behandelt, dit vergroot de kans op goed resultaat. Je kunt neuropathische pijn op verschillende manieren behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen en neuromodulatie.

Welke vitamine is goed voor zenuwpijn? ›

De vitamines B zijn van groot belang de optimale werking van ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Tekorten aan die vitamines leiden direct tot neuropathie en andere schade in zenuwen en hersenen.

Welke ziekte geeft zenuwpijn? ›

Zenuwpijn kan komen door:
  • een ontsteking, zoals gordelroos.
  • schade aan zenuwen, zoals bij diabetes of door alcohol. Schade aan zenuwen heet neuropathie.
  • een zenuw of zenuwen die klem zitten, zoals bij een hernia of bij het carpale-tunnel-syndroom.
Sep 12, 2023

Wat voel je als je zenuwpijn hebt? ›

Bij zenuwpijn voel je een tintelende, prikkelende, branderige pijn. Je kunt heftige pijnscheuten hebben. Soms voelt dit als elektrische of schietende pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.

Hoe snel werkt Redomex bij zenuwpijn? ›

Het effect treedt meestal binnen drie weken in. Vindt u na enkele weken dat het medicijn niet voldoende werkt, aarzel dan niet dit met de arts te bespreken. Deze kan mogelijk de behandeling aanpassen door een andere dosering of door een ander medicijn voor te schrijven. Heeft Amitriptyline bijwerkingen?

Hoe snel werkt pregabaline bij zenuwpijn? ›

Pregabaline begint na 1 week te werken. Na ongeveer 4 weken kunt u het effect beoordelen.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 5353

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.